Friday, September 23, 2011

bertudung tapi bertelanjang

segmen: Tazkirah Hari Jumaat; sampaikanlah walau sepatah.

i don't know why. sometimes people take this things very very easy and simple. i mean about dressing up. makin moden makin melatah pulak pompuan-pompuan zaman sekarang berpakaian. konon-kononnya mengikut fesyen dan trend terkini. ye lah nak ikut fesyen. tapi sampai kena melanggar hukum plak ke? boleh ye kalo macam tu? makin moden cara berpakaian juga harus moden sehingga hilang tamadun? masyaAllah. astaghfirullah. terkojut berok aku dengar tafsiran orang macam tu. tak kisah pon kalau nak ikut trend selagi tidak bertentangan dengan tatacara pemakaian mengikut syariat.

>>ko ni ustazah ke tetibe nak sebut pasal hukum-hakam?

aku manusia biasa. full time slave to Allah. insyaAllah. aku pon pakai tak ada la macam stok ustazah pakai jubah pakai tudung hok labuh tu. tapi pakai baju yang sepatutnya. bukan hok jarang. bukan hok ketat metat. bukan hok seksi meksi. yang sedang sedang saja. ya! tak lengkap. sebab stokin on and off. hand socks pon belum praktik lagi. sedang kayuh pelan-pelan macam mana nak mendidik diri jaga tatatertib pemakaian. bukan senang ye. aku pon macam kalian yang pakai aci redah. hentam keromo saja kalo nak keluar tanpa hirau apa yang sepatutnya. saya boleh, korang pon pasti boleh. sikit-sikit dulu, lama-lama lengkaplah. insyaAllah.

fikir-fikirkanlah. sudah besar panjang kottt. tak payah laaa aku nak membebel macam mak-mak plak.

ada satu benda yang membuat aku betul-betul sering berjaga-jaga ialah...

kalau kita nak orang yang cantik dan baik,
kita pon kena lah jadi yang cantik dan baik.
betul tak?

p/s: selamat beramal.


14 comments:

alexa yussida said...

moh la kita sama2 :)

Anisa Hang Tuah said...

mengingatkan saya dan sesiapa.

JIJI YU said...

muehhe.bila lelaki sebut sal aurta pompuan ..raiam pompuan takpuas ati.hambek nokk...maria elena junior sendiri menyampaikan kata

cimOt said...

@alexa yussida
yes!! ayohhhhh..

cimOt said...

@Anisa Hang Tuah
tolong ingatkan daku juga..

cimOt said...

@JIJI YU
aku rasa kalo pompuan bersuara lagi la dorang marah..
tp aku tak kira..benda ni wajib..kalo tak cakap berdosa..sekurang-kurangnya lepas satu tanggungjawab aku..

nurdani said...

setuju dengan hang. bertudung tu dah cantik,tapi pakaian tu pulak pelik bebenor. ketat, jarang, tak cukup kain. diorang ni mungkin faham yang aurat tu hanya menutup bahagian rambut.


ok,aku dah terjah beberapa entri hang. penceritaan memang best. i loike..hehe

cimOt said...

@ nurdani
thanx kawan!!terharunya kamuuuu sudi bace blog saya..

anamizu said...

pekejadah tah pakai legging bagai..
yg pakai tu dah la majoriti saiz XXL..demm~











cik ana.

cimOt said...

@anamizu
tau takpe..cam sarung nangka je..sarung nangka pon longgar laa jugak..

eykameow said...

hidayah tu bukan di tunggu, tapi di cari. Mcm fesyen gak.. kalau kita sendiri tak cari fesyen tu....takkan tibe2 kita dpt ilham nk pakai mcm tu kan?

Kalau nak berfesyen kemain nak search internet bagai. Tapi nak cari 'hidayah tuhan'? emmmm k xnk ckp lelebih..kite pun bukan nya baik sgt..ciri2 ustazah pilihan lg la xde...... So muhasabah lah diri sndiri kalau rasa x suka sgt di tegur :)

just my 2 cent~

cimOt said...

@eykameow
yupp..muhasabah la diri utk kebaikan diri sendiri..

Nini Hartini said...

suke entry ni.. apa pun kena kuatkan hati untuk benda yg wajib. kite x boleh pakai tudung on-off begitu lah juga dgn memakai stoking. actually pakai stoking ni x wajib. yg wajib adlh menutup aurat. jd, klu x pakai stoking, tp pakai kain yg labuh dan kasut sarung, hingga tdk menampakkan kaki, ok lah tu. InshaAllah lepas.

saya dulu pun on-off pakai stoking. tp tibe2 satu hari terfikir, klu tak dimulakan bila lg kan? so belajar had kan ruang utk x pakai stoking. cth nya klu gi rumah jiran2 sblh rumah, x pakai....tp klu keluar jarak jauh sket, kene pakai. lama2 Alhamdulillah, gi rumah jiran pun dah terbiasa pakai sbb rasa mcm x sedap kalau x pakai. so, kena lah mulakan dulu..

cimOt said...

@Nini Hartini
yupppp..kena mulakan dan cube istiqamah..mmg payah dan besar sgt dugaannya,,even nak start pakai baju yg proper pon bkn snang..sbab dah terbiasa pkai baju yg kecik cukup2 badan..janji berbaju dn tudung pon aci ikat selempang..tak cukup sbab nmpak dada..bile ingat rase malu laaa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...