Friday, November 4, 2011

B.A.B.I. = BABI

tazkirah hari Jumaat: sampikanlah walau sepatah kata.


alkisahnya bermula aku tertarik ngan gambar dari Ijuali Busuk pasal kemalangan lori babi terbalik di lebuh raya PLUS menuju ke selatan. alahaiii normal la kemalangan; kalao tak mati, cedera saja. tapi kenapa aku tertarik? OK. apa yang menarik perhatian aku ialah apabila PENCARUTAN , CACI, MAKI, HINA, dan macam-macam lagi laaa bermula di situ. then ade satu question ni sangat menarik pada aku untuk tahu. then aku try asking anyone to respond. and alhamdulillah, ade yang membantu.

here the conversation:

cimot: someone ask: "hina sgt ke babi tu?? nape byk tol org hina babi?? apa function Allah cipta babi?? ksian babi tu..."

Luqman A.Zamani: Allah ciptakan babi tu sebagai ujian untuk manusia, untuk tengok siapa yang boleh bertahan dengan ujian Allah, buktinya tetap ada manusia yang makan binatang Haram ini, Babi juga membawa mudarat yang tidak ada pada binatang lain iaitu di dalam perutnya ada cacing pita/tapeworm yang tidak mati walaupun dibakar pada suhu takat didih, dan cacing ini sangat berbahaya kepada Manusia iaitu boleh membawa maut, n Allah jadikannya sunat dibunuh babi ini untuk memberi pahala kepada manusia kerana ia juga membawa penyakit dan mudarat yang berat. Even anjing pun dijadikan Allah tidak sehina babi, dan tidak boleh membunuh anjing seperti mana Babi. Bahkan anjing adalah salah satu binatang yang akan masuk ke syurga(anjing ashabul kahfi) tetapi bukan Babi.

cimot: thanx Luqman A.Zamani..but still tak elok laaa kalo dok mencarut b**i tu kan?

Luqman A.Zamani : haha... yang tu x pasti nak kata.. Babi tu just nama sejenis binatang yang ada juga dipanggil Khinzir. tapi based on budaya orang melayu dan orang2 di Malaysia menyebut Babi tu dikira sebagai mencarut dan tidak elok. maka sebaiknya tidak menyebutnya sebagai menghormati.

cimot: hmmm..ala-ala prevent is better than cure..hehehe

Luqman A.Zamani : yup...

Najwa Izni : hurm.. tak baik la hina ciptaan Allah, betul la org tuh persoalkan. mesti ada sebab Allah cipta khinzir tuh, lagi pun binatang tak berakal, tak bleh hina mrk. lain la manusia, syaitan n jin yang Allah bagi akal untuk fikir baik buruk segala tindakan kita, dan segala keburukan tu hasil dari kesilapan kita sendiri. huhu, apa2 binatang pun tak elok kita guna as source mencarut, hina2 diorang, diorang confirm2 masuk syurga (btw ada ke binatang yang tak masuk syurga Luqman A.Zamani??), kita nih confirm ke masuk syurga, huhu... wallahualam, peringatan bersama... =)

Luqman A.Zamani : http://youtu.be/34z7McPfrSA


Ustaz Azhar Idrus - Kes pegang babiwww.youtube.com

Imam Muqatil berkata: Dari bangsa haiwan juga ada yang masuk surga, jumlahnya ada 10 (sepuluh), yaitu:
1.Untanya Nabi Saleh,
2.Anak Sapinya Nabi Ibrahim,
3.Kambing Gibasnya Nabi Ismail,
4.Sapinya Nabi Musa,
5.Ikan Yang Memakan Nabi Yunus,
6.Khimarnya Nabi Uzair,
7.Semutnya Nabi Sulaiman,
8.Burung Hud-Hud Nabi Sulaiman,
9.Untanya Nabi Muhammad Saw,
10.Anjingya Ashabul Kahfi, anjing tersebut berwarna kuning, di surga
bentuknya berubah menjadi kambing gibas, ia bernama Qithmir, ada yang mengatakan bernama Tawarum dan ada yang mengatakan bernama Huban.

Haiwan pada asalnya tiada yang masuk syurga kecuali sepuluh di atas kerana haiwan ini makhluk yang tiada Ruh seperti manusia, cuma di akhirat kelak ia dibangkitkan untuk tujuan hisab sesama binatang dan juga hisab antara binatang dan manusia seperti manusia melakukan kebaikan atau menganiaya binatang tersebut. selepass selesai hisab itu maka binatang2 ini akan dimatikan semula.
Wallahu'alam....

Najwa Izni : owh begitu, first time dengar, TQ en Luqman A.Zamani=)

cimot: ooOOOO..begitu..betul2..pestime tahu..maceh Luqman A.Zamani..really helpful.

Luqman A.Zamani : welcome :)


dulu ade 'orang' pernah tak suka aku social networking and blogging. 'orang' tu cakap more harms than good. actually social networking very benefit if used rightly. when come at this point, you find it really helpful right??


p/s: jom share~~




18 comments:

Aien Not Alien said...

social network kalau diguna dengan baik...banyak manfaatnya...


saya pun baru tahu pasal ni...thankz cimot...nice entri.. hihihi

merahitujambu said...

terima kasih info

JIJI YU said...

bnyk jgk bnda yg aku baru tau..makaseh

hawiz said...

tq yer....seyes..byk

si robot comel said...

terima kasih kerana beri info tentang ini. :)

ctk said...

terima kasih atas penerangannya....
ct pOn baru thu...

*b*** xsalah, cara kita layan b*** tu tuhan tgk...wallahualam :)

cimOt said...

@Aien Not Alien
social in a good way..masih terkawal kan..
welkam..sharing is caring..

cimOt said...

@merahitujambu
welkam..sharing is caring..

cimOt said...

@JIJI YU
aku tak ingat quote ni dr sape..tp bunyi lebih kurang camni laaa
"makin banyak kita belajar makin bodoh rasanya diri ini.."

rationalnya, sebab ilmu ni sgt luas..umpama lautan dakwat itu jadi dakwat pada pena takkan cukup untuk ditulis..

so,keep on learning and seeking knowledge..

cimOt said...

@hawiz
welkam..but for what ya??hihi

cimOt said...

@si robot comel
welkam..sharing is caring kan~~

cimOt said...

@ctk
tp sekarang kita sama2 dah tahu..

Pembunuh Tanpa Bayang said...

perkongsian yang baik.
Allah tidak akan menjadikan sesuatu kejadian itu tanpa sebab.sama samalah kita menjadikannya sebagai pengajaran dan peringatan.....

green said...

macam ko cakap, prevent is better then cure, so bagi aku, social networking semua ni lebih banyk keburukan banding kebaikan la..


jangan ambil risiko. ko xjumpa lagi manusia bertanduk kat social site tu. once again, jangan ambil risiko. ingat. prevent.

cimOt said...

@Pembunuh Tanpa Bayang
yes!!
and i believe, setiap baik buruknya sesuatu pasti ada hikmah di sebaliknya..

cimOt said...

@green
ok! i'd to control myself..

thanx green..mana ko menghilang??siyes aq benci ko!!grrrr..tetibe je muncol!!

Bella Bell said...

ok.. aku baru tahu.. thanks :)

cimOt said...

@Bella Bell
welkam..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...