Thursday, March 17, 2011

SILA MEROKOK KALAU NAK MAMPOS !



ambik kau duhai si perokok. ang cakap elok-elok tak mau dengaq. tak habis-habis dok ketegaq habaq mai rokok tu sedap la. tak boleh nak elak la. susah nak berhenti la. suka hati angpa la. oppppssssss. isu sensitif! mesti ramai giler terasa hati ngan aku. jarang sekali nak jumpa lelaki sejati yang tak merokok. muka hensem macam mana pon mesti merokok la. mereka kata merokok itu cool dan lambang kejantanan. haktuihhhh. cool pekejadahnya?? sori la der. aku tak mau mati sebab angpa. kalau dah tiba masa tak apa.



ok2! jangan panas-panas jangan ribut-ribut jangan taufan-taufan ye! kali ni kita cool. tapi bukan cool dengan merokok yang angpa dok pi canang tu. kita cool macam 'doctor on duty' ni. baiklah. harini aku nak tukar profession kejap. nak merasa jadik doktor tapi tak bertauliah je la. ok harini doktor nak kasi angpa terbeliak sikit mata yang asyik terkatup atau kenyit2 je selama ni. baca betul-betul dan kasi faham.


1. apa yang sedap sangat dengan rokok ni? rasa strawberri ke? ferraro roche a.k.a. ferrari ke? or ais krim cornetto? or durian? mahsyuk je aku tengok si perokok ni layan sebatang habis hisap lagi sebatang. yang professional satu kotak terus habis. aku pon tak faham. setahu dan seingat aku masa belajar sains waktu form 3 dulu kalau tak salah aku, kandungan rokok itu sendiri pon aku tak minat nak hisap. minyak itu minyak ini dan macam2 lagi jenis bahan kimia dicampur dan diadun untuk menghasilkan rokok itu sendiri. errrrrrkk. tak berselera aku. lagi sekali aku tak faham dengan depa ni.


2. aku rasa hampir semua kotak rokok ada tulis amaran merokok. macam-macam gambar yang mengerikan pada aku diletak pada kotak rokok. gambar kanser gigi. kanser paru-paru. baby cacat. eh2. janin yang masih merah lagi tapi gugur kerana rokok. kasihan tau! dan sekali lagi aku tidak faham mengapa mereka masih betah untuk merokok? tiadakah keinsafan mereka akan melihat gambar-gambar seperti itu? walau macam mana pentingkan diri sekali pun, tak akan lah tiada sedikit atau sekelumit rasa sayang pada diri sendiri. bukankah menyeksa diri namanya. tak ada penyakit, cari penyakit.

3. MEMBAZIR !!! abah aku memang pantang orang yang merokok ni sebab ianya membazir. MEMBAZIR YE ! MEMBAZIR ! M.E.M.B.A.Z.I.R. memang betol gambar ni dok habaq. merokok umpama membakar duit! penat kerja tiap-tiap hari semata-mata nak beli rokok. haishhhhh. nonsense betul pada aku. lebih baik simpan duit tu. sikit-sikit lama-lama penuh la bank. nak buat apa? emmmmmm. macam-macam boleh buat. bukanlah nak menuju ke arah materialistik. tetapi dengan dunia masa kini, segalanya memerlukan duit untuk hidup. nak masuk toilet pon kena ada duit. ingat free ke? jadi apa kata duit tu digunakan untuk perkara yang lebih berfaedah. dan setahu aku rokok mahal kan? aku pernah nampak kat kaunter kedai haritu sekotak RM10! perghhhhh. lepas belanja makan aku sehari tau! cuba calculate berapa kos si perokok ni.

katakan sehari sekotak:
sehari=RM10
sebulan=RM10x30=RM300
setahun=RM300x12=RM3600xbertahun-tahun

kalau dua kotak sehari?
sehari=RM20
sebulan=RM20x30=RM600
setahun=RM600x12=RM7200xbertahun-tahun

banyak tu weyhhhhh!!! boleh buat duit hantaran. pergi menunaikan haji siap bawak satu family pon boleh. bertapa ruginya merokok. sekali lagi aku tak faham kenapa merokok kalau ianya membazir.

4. merokok ni bukan sahaja membahayakan si perokok sahaja. malahan, sesiapa sahaja yang berada di sekitarnya juga turut terancam. menurut kajian, asap rokok yang dikeluarkan oleh seorang perokokmengandungi lebih 4 ribu jenis bahan kimia dimana 200 darinya adalah beracun dan 43 jenis lainnya adalah penyebab kanser. dan setahu aku juga orang yang terhidu asap rokok adalah lebih berisiko berbanding si perokok 4 kali ganda. dan sebab itu aku benci orang yang merokok. sebab depa life kita pulak yang lagi terancam. bukan setakat itu sahaja. kasihan lah orang yang tersayang yang berada di sekeliling. mereka bukan sahaja masih memerlukan tetapi bergantung harapan pada anda wahai si perokok! aku merayu bagi pihak mereka. terutamanya yang sudah beristeri dan anak, sanggupkah anda merisikokan nyawa mereka semata-mata kerana hobi tak berfaedah itu? tepuk dada fikirlah selagi ada.


percayalah, tak ada satu faedah pon dapat dari merokok ni. malahan, menyusahkan lagi ada. i think a few weeks ago, aku ada pegi melawat one patient kat IJN yang baru lepas operation. jantung dia rosak sebab rokok la. kasihan sangat. bukan kasihan kat dia saja, tapi wife dia. siang malam berjaga. tak balik rumah langsung. makan, tidur, mandi semua dekat hospital semata-mata jaga husband dia kat ICU. see! smoking is not good at all. it's not just ruin your life, but your entire life; family as well. think it.


akhir kata, do you want your life end just because of this shit??



p/s: siapa yang ada keinginan nak mencuba,
jangan sekali-kali nak try rasa!

22 comments:

Nabiel said...

wahhh~
klu gmbo kt atas skali tuh ltak kt tmpt smoking area kt tmpt aku keja elk~
bia smua sedor..hehehe
aku pn hisap rkok gak dlu..
tpi seyes la ble dh brnti..mmg byk dpt save!hehehe

geeds said...

i don't smoke and i don't intent on trying too. let just stay this way.

conTIANG said...

matematik anda silap...hehe
setahun mmg 365...tp result culculate monthly xleh di darab ngn hari(tahun)...mmg bnyak woooo

*cimOt* said...

@Nabiel
bagus!!boleh ko masuk minang si dia ye tak??

*cimOt* said...

@geeds
yeahhhhh..smoking is useless..

*cimOt* said...

@conTIANG
itu hanya rough calculation..haishhh..kalo nak berhenti mmg byk alasan kan!! stop it if u love me!!heeeeeee

naz said...

saya terfikir bapa saya hahha

conTIANG said...

stop dah pown...demam2 da pown

alexa yussida said...

tak paham la nape dorg suka sgt rokok..dahla busuk baunya melekat kat pakaian...mulut pon busuk..gg kuning..yucks..hisap jugak..haih ape la nak jd..insapla...kn..huhu

hans said...

dari merokok baik aku makan nasi
ada faedah
hehehehe

*cimOt* said...

@naz
ask him to stop politely..insyallah..

*cimOt* said...

@conTIANG
yeahhhh..you can do it!!can't stop drastically..do it step by step..

*cimOt* said...

@alexa yussida
betol2!!tak hensem la hisap rokok..

*cimOt* said...

@hans
kenyang dan berbaloi-baloi kan..

areniem_best said...

mungkin kene gune reverse psychology
kot..like "Merokok la cool!!x rock la x merokok? asal sebatang jek? hisap la semua skali gus!!cepat la nak tengok nie!"

Aidil said...

3600 setahun adalah nilai yang sedikit berbanding nikmat merokok tuh, ala.. merokok ni lebih kurang makan, kita cuma isap bila kita rasa nak.. sama macam makan. kita makan bila kita nak makan... dan jangan kata rokok bahaya.. sebab makanan juga bahaya.. makanan yang bahaya.. boleh pikirkan sniri lah yek..

=============================

"oke2 aku merokok dan aku nampak tak macho.. tapi kalo berenti sebab awek nampak macho tak?? aku tanya serius nih"

*cimOt* said...

@areniem_best
hahahaha..maybe..cakap elok2 polite2 tak mau dengar..

*cimOt* said...

@Aidil
hmmmm..nak cakap mcm mne..ko dah suka rokok..mmg la makanan ade yg bahaye..tp kte yg pilih sama ada berkhasiat atau tidak..
akn tetapi bukan pd rokok..ko tak ada pilihan sama ada baik atau buruk..hakikatnya rokok tu mmg tak ada faedah lnsg..

berhenti sebab awek?why not demi org tersayang!kalo ko syg dia, ko tak pikir semua tu dah..lantak lah org nk ckp ape..lagi pun perkara baik kottt..TAK MEROKOK~~kalo aku jadi awek ko, bagi aku ko lah org paling macho sebab berhenti merokok!!tak caye?ok fine!

teruskan merokok..if u choose that..

kata kila said...

uihhh takut!!!!

Aidil said...

miss cimot.. tengs for your opinion.. yah aku akan berenti.. hehe..

*cimOt* said...

@kata kila
takut apew yewwww??

*cimOt* said...

@Aidil
aminnn..insyallah u can do it~~


pssssssttt..my boy can do it!!he's already stop..why not u, right??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...