Tuesday, March 22, 2011

KIDS ARE ADORABLE

anyone who hates kids? anyone who never wanna has a kid? anyone who even dunno what kids are? OMG! who are you guys? you are not homo sapiens even alien! because alien also love their kids. i guess based on movies.

aku suka budak
aku suka kanak-kanak
aku suka anak-anak
aku suka baby
aku suka dan sangat suka lah dengan mereka yang bergelar sama waktu dengannya.
i really love kids. damn!
apa pendapat korang pula?
don't you think so?

kenapa aku suka mereka?
mereka ada apa?
mereka ini siapa sebenarnya?
ce citer ce citer
ok ok ok. aku rasa laaaa. KIDS ARE ADORABLE. memang betul la. korang tak rasa ke apa yang aku rasa? serius aku cakap! bila tengok budak kecik ni rasa tenang dan aman je because of their naive way. for me they are such have a very extreme attractiveness. once you look at them, you would look at them twice, again and again. senakal-nakal mereka itulah yang memberi warna-warni hidup. kalau semua budak baik, senyap, sunyi alamat muram lah dunia. tiada jerit tawa mereka. tiada gegaran gegak gempita mereka berlarian. aku rasa seronok sangat kalau dapat jumpa bebudak kecik ni. even the way they are licking an ice cream makes my life is colorful. hahaha. tetibe pulak aku nak jadi budak kecik. kembali ke zaman air liur meleleh dan main hisap-hisap puting. hahaha. seronok kot. tak payah nak fikir masalah dunia yang menimbun. semua makan minum pakai berak tidur dijaga high class from our parents. oh! so wonderful!

and one more thing why i love kids so much because they will make me natural. why?
ok. aku ada satu cerita yang membuat aku berfikir betapa budak kecik ni terlalu jujur dan tulus. masa aku derma darah haritu, ada segerombolan budak sekolah rendah lingkungan darjah satu aku rasa. kecil comel lote ketot metot je. then, time nurse tu menjalankan tugasnya, depa ni duk asak aku ngan macam-macam soalan yang aku sendiri tak mampu nak beritahu mereka macam mana.

budak1: akak, sakit ke?
aku: sakit sikit je. mcam kena gigit semut.(ambik ayat doktor selalu cakap masa kecik-kecik dulu.hahaha.)
(padahal, sakit la jugak sebab aku ni penakut jarum la jugak.)
budak2: ishkk. mcam sakit je. muka akak tu berkerut tadi.
budak3: akak,berapa banyak dia nak ambik darah akak ni?
aku: banyak ni je(sambil tunjuk plastik bekas darah tu)
budak1: oooooo.
budak2: kalau dia ambil semua darah akak macam mana? habis lah akak kurus tinggal tulang.
aku: tak ada lah.
budak3: tak apa kak. nanti kitorang ambik darah nurse tu plak.

macam-macam lah budak ketot ni.
then, diorang blah.
pastu datang balik. kacau daun betul.

budak1: tak penuh lagi ke akak? dah banyak tu.
aku: belum lagi ni. sikit lagi.
budak2: boleh ke kalau kami pun nak derma darah?
aku: oh, korang tak boleh lagi. berat korang tak cukup. tunggu lah dah besar nanti baru lah derma.
budak1: oooooo.
budak3: kalau kami derma jugak, nanti mati lah ya?
budak2: alamak mati la plak. ishk. tak nak lah aku derma darah nanti.
aku: (geleng kepala aku dengan spekulasi diorang. aduyaiiii)
budak1: akak jangan mati plak ye!
aku:.............................



so, budak kecik ni suci sangat. bak kata orang umpama kain putih. pemikiran mereka terlalu tulus dan suci. sedikit pun tidak tercemar. sebab itulah kita sebagai yang lebih tua atau yang lebih dewasa terutamanya ibu bapa hendaklah menunjukkan contoh yang baik kepada anak-anak. mereka umpama botol kosong dahaga air yang perlu diisi. maka setiap perbuatan, percakapan dan sebagainya amat mudah diterima oleh mereka. maka pokok pangkalnya adalah kita, sama ada mahu mereka menjadi seorang anak yang baik atau sebaliknya.


sayangilah mereka kerana ada sebuah hadith Rasulullah yang menyatakan:


"Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi."
-(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)


p/s: anyway, i wanna have 10 kids!
can i ?
LOL

10 comments:

Henry Zackery said...

yup, budak2 nie memang happening :)

Artis Kembar

alexa yussida said...

i love kids too..tehy r wonderpet eh wonderfull:P hhihihi

conTIANG said...

11 lg bgus...hehehe

cimOt said...

@Henry Zackery
ye! happening sangat!!!

cimOt said...

@alexa yussida
ape yg penting??

cimOt said...

@conTIANG
amboi2..pi beranak sendiri laaaa..

MiZi said...

serius!! memang mereka adorable!!

Bawak pandai isi tak pandai

cimOt said...

@MiZi
serius serius serius..hihi

~dee~ said...

pearl of my heart!

*cimOt* said...

@~dee~
how bout diamond or any else??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...