Thursday, February 24, 2011

DERMA DARA??


DERMA DARAH LAAAA! ok hari ini aku menjadi seorang heroin! hahaha. betul-betul heroin dan bukan sebarang heroin ye! aku telah berjaya menderma darah hari ni. tak percaya ni buktinya.

lihat! hemoglobin, red blood cell dan sebagainya (macam la aku paham.hahaha.) sedang mengalir deras dari urat saraf lalu disalurkan ke tiub dan terus ke kantung plastik ni(ntah ape namanya aku pon tak tahu).

tapi aku ada satu benda nak habaq kat korang. heroin tu pitam tak sedar diri plak tadi lepas derma darah. haishhhhh. memalukan betul. aku orang first yang start dan aku juga orang yang last siap derma darah tadi. huhuhuhu. sungguh aku malu. walau macam mana pun, aku tetap berbangga dengan diri aku sendiri kerana aku berjaya menderma darah setelah sekian lama aku impikan. aku harap serba sedikit darah aku ni akan dapat menolong seseorang suatu ketika nanti. insyallah.

bercerita mengenai darah ni. kita mempunyai darah yang berbeza mengikut
kumpulan jenis darah. secara umumnya ada 4 jenis darah:


korang tahu tak korang berdarah jenis apa? haaaaa. dan oleh itu, baru tadi juga lah aku baru tahu yang aku ni darah jenis A. A for apple and B for ball. hahaha. orang yang berdarah A ni baik tau. dia boleh kasi kat semua jenis darah kecuali O. or we call it as universal donater. tapi yang payah nya, dia hanya boleh terima darah dari jenis yang sama iaitu A ataupun O. so, kalo aku sakit yang menyebabkan kehilangan banyak darah and automatically aku hanya boleh terima darah sejenis or O sahaja. susah juga lah.

dan secara tak langsung pula aku teruja nak tahu apa beza jenis darah dan karakter seseorang itu. so, bila aku google tadi, lalu aku terjumpa lah satu benda ni:

The personality characteristics for each blood type:

Type-A
people are farmers. They are shy, introverted perfectionists. They are considerate to others and cannot tell a lie easily. They are loyal to friends and coworkers. They can be secretive, though, and don't often share their feelings. They don't hold their liquor well.

Type-B
people are hunters. They have independent spirits with strong personalities. While they don't care what others think of them, they are extremely passionate about the things they hold dear. They can be shallow, lazy, and quite impatient.

Type-AB
people are humanists. They are an unpredictable, distant lot, but tend to use their heads over their hearts. They are good with money. They seek accord and so work well as mediators; however, they can be viewed as two-faced.

Type-O
people are warriors. They are outgoing, expressive, and passionate. They are highly motivated and natural leaders. Blessed with a strong physical presence, they aren't afraid to gamble because they are so convinced they will win. They are natural athletes. They tend to be obsessive in their quest for success, and this can make them boring to others.



ahahahaha. i am a farmer? boleh percaya ke? tanam pokok jarangnya hidup. haishhhhh. so, tak payah percaya lah. sekadar suka-suka sahaja sudah laaa.



p/s: so, aku nak ajak korang semua pergi la derma darah sekiranya berkesempatan.



8 comments:

~dee~ said...

waa... darah akak jenis O

akak seorang warrior...ambil la darahku walau aku tak boleh menerima darah mu kerana aku rela berkorban apa saja... itulah kata2 seorg warrior... kih kih kih

Julie Suhana said...

akak jugak jenis O...

akak la katakan...mesti la warrior utk adik2..;-)

*cimOt* said...

@~dee~
heheh..kaulah perwiraku..

*cimOt* said...

@Julie Suhana
kalau tak silap ikut abah laaa..abah O kalo tak silap laaa..

kata kila said...

lupe lah darah jenis ape LOL :P

*cimOt* said...

@kata kila
pi la cek kat kinik..tp ang berdarah panas kan??hhihiiihii

Julie Suhana said...

ha'a..ikut abah darah jenis O..
ko ikut mak..A

*cimOt* said...

@Julie Suhana
HUUUUUUUUUU..IYOLAHHHH

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...