Monday, February 21, 2011

ANTARA ADAT DAN HUKUM



banyak perkara yang kita sering sahaja keliru dan tidak tahu sebenarnya. dan hari ni aku dapat satu kepastian kepada persoalan yang pernah suatu ketika dahulu berlegar-legar sahaja di minda. so, aku nak share satu status FB yang telah menjawab kemusykilan aku ni.

ada seorang pak cik ni Allah SWT bagi dia nampak menda2 halus. satu hari, dia nampak syaitan tadah nanah2 dan air kotor serta darah jenazah yang dimandikan kemudian tuang ke dalam makanan yang keluarga si mati sediakan. sebab tu Nabi SAW melarang kita makan makanan yang keluarga si mati sediakan at least sehari semalam. kerabat lain atau jiran yang sepatutnye kena sediakan makanan tersebut untuk tetamu dan keluarga si mati pada hari kejadian.



SELAMAT BERAMAL.

2 comments:

Nabiel said...

tk penah dgo nie lagi~
mknenye kluarga si mati tk bleh sediakan mkanan la?klu nk sdiakan pun,hari keesokkannya..mcm tuh yea?

*cimOt* said...

@Nabiel
begitulah ustaz tu kate..jiran la sepatutnya yg bertimbang rasa tuk tlg..
pada pendapat aku dan secara logik,kalo dah org meninggal,lalu ke nak mkn?sape yg dah laluinya akn faham..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...