Monday, December 20, 2010

PUDING ROTI MARBLE

sudah sekian lama aku ingin mencuba buat puding roti ni. sebab ada orang tanya aku dan siap suruh belajar buat lagi. tapi sampai la ni tak kesampaian lagi. dan baru la ni aku berkesempatan nak google resepinya. google resepi je ok! buat entah bile. tunggu aku balik rumah la. tapi suruh mak yang buat. hahaha. tapi kali ni aku nak buat sendiri sebab resepi dia simple and small the pieces la. jom! kita try buat sama-sama. arghhhhh. tak sabar aku nak balik rumah.

ok! inilah dia resepinya. korang boleh lah jenguk kat http://www.myresipi.com ni. banyak resepi yang menarik boleh korang tahu dan cuba buat. tapi aku tidak betah duk kat situ lama-lama. bikin gua punya perut lapar tak tentu pasal. hahahaha.

Bahan-bahan ( satu loyang )

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)

Cara-cara

  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dimakan ketika sejuk!


p/s: selamat mencuba kepada aku!!
tapi korang yang anak dara tu pon mesti cuba!

18 comments:

Bro Framestone said...

peh.. cam menyelerakan je

*cimOt* said...

bro: kena lah cuba...

man yusoef said...

wah tempting btol rupa paras puding ni...hehehe

Julie Suhana said...

wei...ko balik umah k.julie pastu ko tolong buat ek...k.julie belikn brg2nya...hehehe

*cimOt* said...

man: hohoho..kena cuba dulu then, baru taw sedap tak sedap nyer..

*cimOt* said...

k julie: sebagai ganti kena buat 1 puding karemel tuk ai..okeyh..hik hik hik

J.M.R said...

sodappp...

aNnE said...

perghhh sodapnya..haha

JAI said...

Hah..ada balance tak? Mehh..meh kita nak ckett..hehe

*cimOt* said...

J.M.R.: dah rase ker??

*cimOt* said...

anne: belum buat lagi da kate sedap..kalo da buat??aummmm

*cimOt* said...

JAI: huhuhu..opppsss sori!!

izulman DKDM said...

ingtkan buat sendiri! baru nak belajar >.<

Anyway nice try lol

noorafzan said...

menarikk!!

*cimOt* said...

izulman: hihihi..aq ada special en3 tuk ko..jeng jeng..

*cimOt* said...

noorafzan: =P !!!!!

adrinaqamarina said...

hari tu try puding pelangi! menjadi. heheh.

puding marble ni cam best pulak. selalunye kalau nak buat3 benda cenggini, search kat my resepi ye laa.

*cimOt* said...

woahhhhhhh..dah boleh kawen akak ni..hehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...