Monday, September 27, 2010

BONGGOL UNTA

sekarang ni kita boleh lihat macam2 jenis tudung dijual kat kedai.pilih saja yang mana satu menjadi pilihan, warna kegemaran dan memenuhi keselesaan.ada yang bermanik, berbatu berkilauan, bersulam bunga, plain saje dan sebagainya. simply said, macam-macam ada.

TUDUNG ARIANI - TUDUNG SYRIA - TUDUNG LYCRA - ETC

pertama sekali aku memohon maaf sangat2 kerana entry kali ini agak sensitif.aku hanya ingin berkongsi dan mengingatkan diri ini yang sering kali alpa.baiklah,tanpa kita sedari ada golongan yang telah menyalahkan cara pemakaian tudung sehingga bertentangan dengan syariat Islam.tidak salah sebenarnya dalam menggayakan pemakaian tudung yang pelbagai selagi tidak bertentangan dengan hukum.itulah yang dikatakan dunia akhir zaman, "yang salah dibetulkan, yang betul disalahkan". and sometimes, manusia bila nak cantik, selalu lupa pada hukum walaupun sudah belajar pada suatu ketika dahulu.bukan sekadar omong kosong.tetapi hukum bertudung ni ada dinyatakan dalam al-quran dan hadith Rasullullah s.a.w.:

"hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dada mereka" [surah an-Nur(24):31]




kepada sesiapa yang menonton drama Tudung Ekspres mesti familiar cara tudung mereka.tapi inilah salah satu contoh pemakaian tudung yang salah.BEBONGGOL TINGGI DAN MENAMPAKKAN SUSUK LEHER.salah tu.harap maaf kepada peminat Lisa Surihani(Naz) =)


aku bukan nak kutuk artis feveret korang Datuk Siti Nurhaliza nih.tapi cara beliau bertudung serupa macam tak pakai tudung laaa.ustaz aku siap panggil tudung cendawan.tak percaya?cuba bayangkan cendawan dipakaikan tudung.


cuba pakai lagu Wardina ni.manis semanis senyumannya.



sekiranya peringatan Allah yang satu itu pon susah mahu ikot.ko pakai la lagu ni nanti kat dalam kubur.cantek tak??


INGAT! PEMAKAIAN TUDUNG ADALAH TUNTUTAN ILLAHI DAN BUKANNYA PILIHAN PERIBADI KERANA AKHIRAT KELAK KITA WAHAI MUSLIMAH BUKAN DIBERI PILIHAN UNTUK MASUK KE SYURGA ATAU KE NERAKA SESUKA HATI!

terserah pada diri masing-masing.minta maaf banyak2 sekali lagi sekiranya ada yang tersinggung.


p/s: aku akui memang susah untuk berubah.
aku sendiri pon bukanlah sempurna dalam pemakaian tudung.
tapi aku tetap cuba step by step.


10 comments:

Nabiel said...

suke entry nie!
miahahaha..
klu bleh bio artis tuh bace..lalalala..
bonggolll untaaaa~=)

Mar said...

sya sgt suka entri nie,.teruskan bgi entri mcm nie.sama2 kongsi ilmu.tq.

*cimOt* said...

Nabiel: betoi2..biaq depa taw diorang xbawak contoh langsung..

*cimOt* said...

Mar: xluak pon ilmu kalo dikongsi..lets exchange each other rite..

green said...

pelanpelan kayuh beb.









niat je pun, dah dapat pahala kan?

*cimOt* said...

green: thanx 4 ur support..

izulman said...

yg paling best gmbar last, ha, tak ke naye lepas ni kene pkai tudung dlm kubur, baik praktis skrg kt dunia.

sydney mari,
izulman ;)

*cimOt* said...

izulman: waaaa..sydney mari..jaoh tuh..thanx bro..kalo bran nak pakai lagu tu nanti try la en..hihihi..

Eyka said...

nice la entri ini awk..eyka suke..tapi eyka xrase itu salh pon..memg sisi agama memg salah tapi mybe dy tak tahu sngul dy besa sngt mcm unta..tapi dyorg tetp manis bertudung an awk??..:) eyka bg pendapat eyka jex..tapi entri ini nice..:)

*cimOt* said...

@Eyka
actually this kind of thing already widespread..but i dunno why woman getting obsessed to wear high bun hijab..hmmmm..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...