Friday, March 16, 2012

SYOKNYA KAHWIN!

tazkirah hari Jumaat: sampaikanlah walau sepatah.


kenapa pilih yang HARAM???
yang HALAL kan ada..

suka laaa trademark video ni. ehem ehem. lately, banyak plak entry-entry gua berkisarkan perkahwinancinta dan jodoh. gua gatal ka, gua miang ka, gua menggedik ka, whatever laaa people. yang penting my intention just wanna express and share my opinion. that's it. 

WARNING: sebelum tu aku nak mintak laaa pembacaan haruslah diteruskan dengan pemikiran waras dan agak lebih matang.

bukan apa laaaa. baru-baru ni sorang lagi member aku baru saja selamat diijab kabulkan beberapa minggu lalu. aku rasa happy sangat. tahniah diucapkan kepada saudara Kamarulzaman dan wife. barakallah!! aku bangga sangat dengan member yang dah kahwin ni.

ok sambung semula. kenapa aku bangga dengan member aku yang berkahwin ni? bangga ke jeles sebenanrnya? dua-dua laaa kot. hahaha.buat apa nak tipu. mesti laaa jeles. agak-agak aku ni terkontang-kanting sorang-sorang, tapi member dah ade peneman halal di sisi dan ada yang sudah menimang cahaya mata awal tahun baru ni. phisical, mental and spiritual supporter! so, tak jeles ke namanya?

semua tu tolak tepi dulu. ade jodoh tak ke mana ye dak? siapa tahu esok ada yang masuk meminang. sigh. berangan saja laaaa. hahaha. apa yang penting sekarang ni bangga aku terhadap mereka. apa tidaknya? mereka berjaya menentang si syaitan laknatullah tu daripada menyesatkan ke lembah hina. itu lah main point aku sebenarnya. tak sempat syaitan nak hasut suruh berzina ke hape sebab nikah sudah menghalalkan.

aku sebenarnya kesal dengan environment yang menyakitkan mata, menyesakkan kepala hotak. haishhhh. semak laaaaa tengok lelaki perempuan berdua-duaan mengekspresikan cinta kasih terlarang mereka di khalayak ramai. 

"suami isteri kottt"

"dah kahwin laaa depa tu"

"adik beradik mungkin?"

"study laaa"

haktuihhhhh laaa gua cakap! masalahnya gua kenal depa. member gua. classmates gua. tu yang bertambah laaa meluat. yang ni aku tak jeles dan sekelumit pon aku tak kisah langsung. benda sudah terang lagi nyata benda berdosa! so?? nak jeles pekehenye? tetibe aku emosional. sori laaaa ea. dah lama pendam  luahan terpendam ni.


*****************************************

ade satu cerita laa..

member gua ngan balak dia dah lama kapel. nampak ade keseriusan mereka. parents masing-masing pon dah tahu. ok member gua nama Peah(bukan nama sebenar) dan balak dia Sameon(bukan nama sebenar). senang nak story. so, Peah ni gua nampak laaa dia dah taknak laaa kapel2 ni. she want halal relationship by tying the knot means nikah. well, sama-sama student a little bit harder actually. but nothing is impossible since many of our friends already married and they're okay. very very okay. happy family till now. everything depend on ourselves right? but Sameon seems not ready. hmmmmm.

tetibe Peah tanya laaaa if anyone gonna joint if they are planning for mass wedding?

"OFF COURSE!! I WILL!!"

laju saja gua jawab setuju kan? hahaha. but the problem is...who's i'm gonna married with? hahahaha. (garu-garu kepala) tak kisah laaa. but the point is mass wedding is the best solution for student who wanna married. future financial must be planned right? aku memang setuju sangat dengan mass wedding. dapat kahwin serentak dengan member-member terdekat. meriah!

THE END

*****************************************

so, nak simpulkan lah. it is not about married in term of nafsu sex semata-mata. tetapi in term of meramaikan umat dan mengikut sunnah Rasulullah. di samping itu jugak kita dapatlah melaksanakan amar ma'ruf nahi mungkar as khalifah on this earth. aku still ingat lagi ade ustaz arab aku ni pernah cakap dalam kelas,

"brothers and sisters, why you are not married yet? you already 20's. what you are waiting for? married is nikmat from Allah to you. why you are having non-halal relationship instead of nikah?"




"ISLAM tidak melarang hubungan intim antara lelaki & perempuan bukan mahram dengan syarat mesti diikat dengan tali pernikahan yang penuh dengan BARAKAH & REDHA ALLAH S.W.T."


p/s: aku tak tau how's my parent.
either they allow me to marry if my mr right do come right now.

14 comments:

jules said...

as for me..x jadi masalah utk kawin wpun masih study..
yang penting mesti pandai menguruskan masa & yg sewaktu dgnnya dgn sebaik mungkin..
klu ade perselisihan, selesaikan dgn musyawarah..& yg penting..banyakkan sabar..

khairul said...

best kawen tau :)

budak penjara said...

ckp la elok2 kt diorang suh kawen cpt2 la klu dh gatal sngt

c'axoera ヅ said...

hasutan syaitan......yang halal tu la jadi pilihan...

ubaidillah zulkefli said...

tulisa sal kawen..hang bila mau kawen??

hanaahmad said...

kalau aku, aku berharap sangat untuk kahwin awal, sebab aku nak anak waktu muda. tapi apakan daya, jodoh tak sampai lagi. huhuhu

YOUsoF said...

Dua tiga kali dah nampak.. Malam ni baru aku nak cuba dengar syoknya kahwin ni..

Betul², buat apa nak jeles dengan benda yang mendatangkan DOSA. Baik kita jeles sebab kita punya amal belum cukup banyak macam orang lai kan..


Siapa tak nak ada pasangan hidup yang sah kan... InsyaAllah jodoh orang yang baik bersama orang yang baik..

cimöt said...

@jules
depa yg kawin tu sbab depa mmg dh ready betol..kalo den,taktau laaa..emmmm..tak bape yakin sebenarnya..tp kalo nak tggu yakin smpai ke bila pon tiada penghujungnya..everything i give to mak n abah..all decision on them..

cimöt said...

@ khairul
ape yg best kawen ni??ekekeke..ce story skit..

cimöt said...

@ budak penjara
tak makan saman nak cakap dengan org mcm depa tu!!
dia kata kite sibuk jaga tepi kain org plak..grrrrrrr.

cimöt said...

@c'axoera ヅ
halalan thoyyiban

cimöt said...

@ubaidillah zulkefli
belom ade yg masuk meminang...

cimöt said...

@hanaahmad
aku pon nak kawen awal..tp takde jodoh jugak lagi..

cimöt said...

@YOUsoF
so, pilih laaa yg halal!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...