Monday, March 5, 2012

Iron Woman


assalamualaikum dan salam bahagia.
setelah sekian lama aku meninggalkan medan workshop. rindu jugak rasanya nak hidu bau besi, minyak, bunyi mesin dan sebagainya. dan beberapa semester jugak laaa kasut workshop aku tu terbengkalai dek kerana manufacturing lab tak start lagi. and at last, this semester i'm going  to rock the workshop again. yeaaahhhhh.



so, at the beginning my group start with milling. 2 minggu lepas, aku buat CNC milling. actually, dah pernah buat masa last year. so, ni lebih kurang macam continuing the last syllabus. tapi almaklum dah lama kottttt dan otak pon agak berkarat jugak. memang terkial-kial jugak dibuatnya masa nak buat coding pastu key in dalam system. then, simulate if the coding is correct. kalo salah, edit laaa sampai takde error. and lastly, baru laaaa cutting workpiece. mula-mula saje susah sebab nak translate bahasa manusia kepada bahasa mesin atau bahasa engineering nya 'coding'. kalau coding dah perfect, duduk relax laaa pastu sebab semuanya mesin tu yang buat based on our instruction.

ni last week punye produk. using CNC milling machine.


conventional milling machine.

last week, still milling jugak. but conventional milling. almost everything gonna be manual. macam CNC kita kena translate by coding tapi conventional ni direct translation through action. so, agak menggunakan tenaga fizikal yang lebih berbanding CNC. tapi aku lagi suka guna conventional machine ni sebab kita sendiri rasa and buat semua process of cutting, drilling, slotting and so on. senang cerita i got the feeling. hahaha. tak kisah laaa  kotor or comot kaaa, tapi apa yang penting satisfaction of experience.

machine to test roughness of metal.

member aku punye. dahsyat ohh sampai mata milling tu patah.




macam kenal je budak tu! aku pon menyorok time briefing sebab taknak hamzah ian nampak kunonnya. hahahaha. tapi dah kantoi. damn.



p/s: malasnya mahu buat lab report.
huuuuuuuuuu.


12 comments:

khairul said...

takot abg tgk machines nie

cinnamon.com said...

good luck,,iron woman.

aleen aiden said...

amboi dasat juga kalau mata benda tu siap boleh patah dikerjakan. keh3

Uncle Jonni said...

wah!! cimot jd iron woman...
respek....respek...
huhuhuhu....

hensem tak abg hamzah ian tu?
kehkehkeh

Hafizin Jamil said...

mantap cik cimot ni..haha

teha said...

wow ! mmg iron woman nie.. hahaha !

cimöt said...

@khairul
apasal takut plak??abg tu lg byk engin kereta!

cimöt said...

@cinnamon.com
yeyeaahhhh

cimöt said...

@aleen aiden
memang dahsyat laaa tu..haha

cimöt said...

@Uncle Jonni
toksah nk respek laaaa uncle oiiii..

mejah?hensem?
haha..dia boroi..hahaha

cimöt said...

@Hafizin Jamil
hilang laaa ayu aku ko ckp mantap..hahaha

cimöt said...

@teha
ini bukan cobaan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...