Tuesday, February 14, 2012

CAMERON HIGHLAND: menawan puncak Gunung Berembun


assalamualaikum dan salam sejahtera warga Malaysia sekalian.

dah macam gaya penyampai berita pula ye dak? kita teruskan saja dengan sari berita penting. pertama sekali nak habaq yang pendakian ini benar-benar mencabar fizikal, mental dan rohani. tak tahu nak describe perasaan ni. yang pasti, tak rugi kalo sesapa yang hendak mencuba. Gunung Berembun ni terletak dekat dengan Brinchang jugak sebenarnya. tak dinafikan gunung ni memang tinggi walau tak setinggi Gunung Kinabalu. tinggi tak tinggi, puncak dia mencecah 1386m dari aras laut.

tumpang lalu sat.
pendakian bermula di ladang teh.
belom penat lagi masa ni. baru je start. boleh laaa nak tersenyum lebar.
tunggu laa pasni.
terjatuh laaa plak.
agak-agak kaki tu kalau boleh nak seret je.
tak mampu rasanya nak melangkah lagi.
nak taknak kaki tetap terus dihayun untuk meneruskan pendakian.
tetap bangun semula tanpa kenal putus asa.
take 5 untuk yang ke entah berapa kalinya.
sungguh penat. tak mampu nak kata laaaa.
bakal meneruskan perjalanan semula. lebih berliku, lebih mencabar yang pasti.
memang meredah hutan belantara kau!
terkesima tatkala pemandangan hutan sebegini di depan mata.
subhanallah! memang chantek sangat.
tidak mampu untuk tersenyum lagi. tersangat lah penat.
segalanya mesti diredah.
memanjat, merangkak, bergayut.
terbayekkkkkk.
testing testing micro. hehehe
alhamdulillah.
tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. akhirnya sampai jugak kami ke puncak Gunung Berembun.
memori tercipta mesti lah di-capture dengan camera. itu bukti sesudahnya tiba ke sana.
berbaloi-baloi setelah hampir 3 jam mendaki.
and the best experience won't be forgotten.
seronok tu memang seronok. tapi tak bermakna tak dapat satu manfaat pon dari aktiviti ni. sebenarnya berjalan atas bumi Allah ni membuatkan kita menjadi lebih bersyukur. kata mudahnya men-tadabbur alam. subhanallah! subhanallah! subhanallah! cantek sungguh ciptaan-Mu. bumi hijau, langit biru berserakan awan putih, angin bertiup lembut menyejukkan, matahari bersinar menerangi bumi dan sebagainya. Allahuakbar!


Dan katakanlah, "Segala puji bagi Allah, dia akan memperlihatkan kepadamu tanda-tanda kebesaran-Nya, maka kamu akan mengetahuinya. Dan Tuhanmu tiada lalai dari apa yang kamu kerjakan." (QS. An-Naml: 93)

Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan, ar-rahman : 25~ 

ambil lah iktibar atas nikmat-Nya, bukan cemari dengan sikap angkuh mengejar bahagia dunia semata yang tidak ke mana. bukan aku katakan aku kejar akhirat sentiasa, diri sudah cukup sempurna. TIDAK! tapi aku cuba mengingatkan diri ini cuma yang sering kali alpa. sekian.


boleh jugak refer kat SINI kalau nak tau mencabar ke tak Gunung Berembun ni.



akhir kata,
terima kasih laaa kepada pihak penganjur program;
agak-agak next program boleh ka nak join lagi?




p/s: serius aku nak cuba Gunung Kinabalu plak 1 day.
ritu pi sana tak berkesempatan.



13 comments:

Anisa Hang Tuah said...

bestnya kaurangggg

H.J said...

apesal tak nampak macam makro je tu..haha

aiEz said...

seronok tol kalau dapat join...

jules said...

bestnya dpt pegi hiking..
teringat pegi g.tahan thn 2001..
sgt indah alam ciptaan Allah..

YOUsoF said...

Serius jeles! Aku teringin habis nak rasa aktiviti macam ni..


Bila tengok gambar yang paling besar tu secara tak sengaja mulut aku terbunyi whooaaaaa. Allah Maha Besar.

cimöt said...

@ Anisa Hang Tuah
boleh laaaa cbe hiking plak pasni kak nis..

cimöt said...

@ H.J
camera cikai je laaa..itu je hasil yg mampu dia bagi..hihihi

cimöt said...

@aiEz
ape kate ko conduct program blogger perak pergi hiking..hihihi..

cimöt said...

@ jules
tu laaaaa..suke laaaa hiking..

cimöt said...

@YOUsoF
hmmmmmmm..nanti kalau ade hiking camni aku ajak ko..

ABU said...

serius cantek gambar tujuh yg terakhir tu.. pokok dalam hutan macam filem LOTR..

cimöt said...

@ABU
haaaaa..tau takpe..cam merlin pon ade..cam narnia pon ade...hehehe

Andy said...

TEBING TINGGI BACKPACKER
MOUNT GUIDE SERVICE
All over cameron mount
Will arrange:
-permit
-police report
-nature guide
-1st aid kit
-tent rental

ANDY 017-9997790
wataps/sms/call

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...