Monday, April 18, 2011

JOM KITA BER-CHA CHA

almaklum sajalah kalau sudah dapat dapur. macam-macam rasa nak makan. berselera saja perut ni. dan tetibe saja mengidam macam-macam. teringin itulah teringin inilah. eh2 dah lama tak makan itu dan ini. semua nak makan. semua nak carik supaya tak kempunan nanti. ecewahhhh. oleh itu, masa kat rumah lah nak merasa feeling ala-ala isteri feveret or anak mithali or master chef kan? pirahhhhhhh. hahahaha. tetibe naluri kewanitaan yang kerajinan hendak memasak terjentik.

oh. cukuplah dengan mencarut aku tu. aku sebenarnya dah lama teringin nak masak bubur cha cha ni. masa dok hostel kat sekolah dolu2, bubur cha cha ni antarafeveret juadah after terawih atau orang panggil moreh. sedap. aku suka. first time aku makan bubur cha cha ni pon time sekolah rendah dolu2. aku suka ikut abah aku pergi solat terawih kat surau. walaupon aku tak solat full, tapi seronok sebab after that ada makan-makan. hihihi. tapi baru la ni aku berkesempatan nak buat sendiri dan dibantu oleh mak aku. hihihihi. sukses.

tadaaaaaaaaa. ni lah dia BUBUR CHA CHA !!!


tak banyak kuah. sebab aku tak suka hirup kuah. hihihi

senang saja nak buatnya. maksudnya tak susah la kan.
bahan-bahan:
1. cha-cha si warna warni.

2. santan

3. garam dan gula secukup rasa. nak lebih seddap boleh guna gula kabong or gula melaka or gula merah.
4. 1-2 helai daun pandan sebagai perfume. nak bau sedap lah katakan.

basuh dulu cha-cha tu dan toskan. kemudian masak cha-cha tersebut bersama santan sehingga kembang. tapi tidak terlalu kembang sangat. sedang-sedang saja macam cendol tu. then, letak daun pandan, garam dan gula. kacau-kacau sehingga masak. dan siap. dan boleh dimakan. yummmmmmm. nak sedap boleh makan cecah bersama roti gardenia. yummmmmmmmm lagi sekali.


alhamdulillah. berwarna-warni minum petang aku. cha cha taraaa kucha cha.


p/s: tak jadi aku nak diet.



18 comments:

Henry Zackery said...

lepas sy bace entry nie, teros pergi beli..hehehe :)

[ VIDEO ] Mesti Tengok

Julie Suhana said...

diet ke weiiii...!!!

tasekM said...

tertekan...
tertekan...

aku diet nih...






z = 5.




.

hudhud said...

i pun suka gilaaaaa bubur cha cha hehehe :P

cimOt said...

@Henry Zackery
amboiii!! smangat giler ko..
hoiii sjak ble ko berSAYA plak ni..adoiii

cimOt said...

@Julie Suhana
jeles ke weiiiii..

cimOt said...

@tasekM
toksah laaa diet kalo tertekan...hihihi

cimOt said...

@hudhud
waaaa..ramai gak peminat cha cha ni...

puteraduyong said...

waaa...klasik klasik...lama tak makan ni...isk..

*cimOt* said...

@puteraduyong
apa lagi.. pergi la carik..hehehe

naz said...

perghhhhh cairrrrr lidahh

hans said...

walawehhhhhhhhh
lama tak makan kut

cimOt said...

@naz
lidah yang cair? macam mana la tu..hihihi

cimOt said...

@hans
jgn tunggu lama2..nanti kempunan lorhhhh..

oranglidi said...

masa skolah dulu dewan makan slalu buat bubur chacha ni. awl2 aku suka tapi lama2 muak plak.

tapi baru2 ni ak makan kat satu tmpat ni, die taruk nangka dalam tu. fuhh. sdap. eh, ke yg tu bkn bubur chacha? hahaha

darkbatman said...

wahhhhhhhhh.. best.. pandai nye wt..gf kesayangan darkbatman

*cimOt* said...

@oranglidi
biaq betoi ada nangka..kat mana tu?bawak la aku nanti..hihihi

*cimOt* said...

@darkbatman
hehehe..ok2..nanti aku buat khas tuk aie ngan nisa ye..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...