Saturday, August 20, 2011

CUCUR KELAPA SAMBAL IKAN BILIS


assalamualaikum.
alahaiiiii. semua muka kepenatan nampaknya. almaklum sajalah makin tiba ke penghujungnya makin kuat dugaan perlu ditempuh. ayohhhhh. kuatkan semangat. hmmmm. setiap hari korang bukak pose ape? masak sendiri atau membeli di Bazaar Ramadhan? aku catat rekod la Ramadhan ni tak pernah lagi jejak bazaar. semua gara-gara kaki sakit lagi dan makanya tak boleh nak bawak motor. perintah berkurung je laaa. dan secara tak langsung masak juadah berbuka puasa sendiri la. kadang-kadang je kalo teringin something soh Ayee pi beli or Abang Dino. huhuhu. 

setiap hari macam-macam la aku ngan mak nak kena plan masak ape. kekadang tu sampai dah kering idea nak masak ape. boring jugak rupanya memasak ni. respek la ngan mak aku kerana menjadi perancang pemakanan keluarga yang sangan hebat. aku tak reti sangat masak-masak ni. cuma aku suka masak cucur sebab au hantu yang menggilai 1001 cucur. kali ni aku nak share pasal cucur kelapa + sambal ikan bilis. yummmm. aku gerenti sedap laaa. dan bukan setakat sedap tapi senang nak buat.

Cucur Kelapa
Bahan-bahan:
1. tepung gandum
2. bawang merah dimayang
3. kelapa parut
4. sedikit garam
5. air masak

Cara penyediaannya:
>>campurkan semua bahan-bahan tadi mengikut cita rasa masing-masing.
>>kemuadian gaul bersama air sehingga sebati dan sedia untuk digoreng.
>>tadaaaaa. siap untuk dimakan.

Sambal Ikan Bilis
Bahan-bahan:
1. ikan bilis
2. bawang besar, bawang putih dikisar
3. cili kisar
4. sos cili + sos tiram sebagai penyedap rasa
5. air asam jawa
6. sedikit garam dan gula

Cara penyediaannya:
>>goreng ikan bilis sehingga garing dan angkat.
>>kemudian tumis bawang-bawang yang dikisar sehingga naik bau.
>>masukkan pula cili kisar dan tumis shingga garing.
>>pastu masukkan sedikit sos cili, sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
>>kacau-kacau dan akhir sekali masukkan air asam jawa.
>>last but not least, masukkan semula ikan bilis goreng tadi dan gaul sehingga sebati.
>>tadaaaaa. siap untuk dimakan bersama cucur kelapa.


haaaaaa. senang je kan? tak susah pon!
selamat mencuba dan selamat menjamu selera.

FACT: masak sendiri sebenarnya lebih banyak penjimatan boleh kita dapat benbanding membeli di bazaar. tak percaya?? cuba anda buat calculation setiap hari.


resepi lalu boley cuba :


p/s: selamat  berbuka puasa.


8 comments:

norfaridahanum said...

wowowo..mcm menarik even x pnah dgr nama cucur kelapa selama ni.akan ku try bila ada masa. gua suka resepi sempoi2 ni.

H.J said...

ala gambar..3 biji je cucur..?aha

chiLleD...!! said...

samalah kiter..taipa2 petang naik pening fikir nak masak apa..memang tabik r kt mak2..

xpenah dengar pun cucur kelapa..leh try ni..hehe

yo87 said...

hi, cimot.

Nasihangit dah linkkn blog cimot. nnti jgn lupa linkkan blog nasihangit yer. blog cimot ada dlm bloglist blog awek hangit. hehe :)


Yang Benar,
http://nasihangit.blogspot.com/
(Trolling you since 1971)

cimOt said...

@norfaridahanum
cube jangan tak cube..mmg sempoi ye norfa!!

cimOt said...

@H.J
jadilahhhh sekadar nak tunjuk contoh..hihihi..masak dua kuali sebenarnya..haha

cimOt said...

@chiLleD...!!
kena praktis from now..tak lama dah nak jadik mak...hihihi

cimOt said...

@yo87
already linked ur blog..thanx beb!!awek hangit tu!!haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...