Sunday, October 3, 2010

DEATH BY TV


tengok tv pon bley mati ker??hmmmm.semua orang akan mati kerana mati itu pasti dan tidak mengenal senioriti.kat mane2 pon boleh mati.so, sudah ready ker?sebenarnya aku nak habaq mai tengok tv secara berlebihan telah memberi impak yang sangat besar kepada tahap obesiti kanak-kanak.The American Academy of Pediatrics telah mencadangkan kanak-kanak berusia bawah 2 tahun sepatutnya tidak menonton tv manakala 2tahun ke atas hanya digalakkan menonton 1-2 jam rancangan yang berkualiti sehari.mengapa?katanya masa menonton tv menyebabkan kanak-kanak kehilangan masa yang begitu berharga dan sepatutnya digunakan untuk tumbesaran fizikal yang sihat di samping perkembangan sosial bersama rakan-rakan sepermainan.

betol atau tidak,mereka yang overweight dan menonton tv lebih dari 4jam sehari berisiko 46% mati lebih awal.erkkk???lu pikirlah sendiri.

"Too much sitting is,simply,bad for you"

p/s: mudah2an kita semua biarlah mati dalam keadaan yg elok.
dan yg paling penting dalam Islam.

10 comments:

paan sabri said...

kalo tgok tv mcm gila, mati la.. btw, yg cucuh api kt pelita tu sangat2 best.. haha.. da nak abes raya bru perasan.

Nabiel said...

huhuhu~
bahaye gak tuh kn?
kena kurangkan tgk bola pasni~hahaha
klu tgk laptop berlebihan cmner?=P

*cimOt* said...

paan sabri: hahaha..gila pon tengok tv an..biar lambat asal merase..

*cimOt* said...

nabiel: tengok laptop??hmmm..tu kiter tnyer yg pakar..

oranglidi said...

bahana jugak tivi ni. tapi kalu xde tivi payah gak.. cis

tv umah ak baru rosak

Zona Indonesia said...

Ada orang mati karena nonton TV.. acaranya Sepak Bola (Football).. dia stress karena jagoannya kalah dan jantungnya kambuh.. kemudian mati.. kasihan .. :) Peace

echah mashuri said...

nasib bek aku suka on9 je..hahaha..kalo nk tgk pun ak tgk cite korea dlm laptop...selamtkah hidup aku?

*cimOt* said...

oranglidi: ahaha..tv tu rosak sebab dye da pnat sgt le tu..jgn2 ko tak kasi dye rehat..

*cimOt* said...

zona indonesia: kesiannnnn..so, pasni tengok tv kena la ingat mati..

*cimOt* said...

echah: xper kottt..huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...